DVBT2 op de camping en boot

Nu we weer zo’n beetje kunnen gaan en staan waar we willen, kunnen we dus ook weer fatsoenlijk recreëren en op vakantie.
Velen kiezen nog voor de camping in Nederland, want Nederland is prachtig, en geen gedoe met Corona tests met vliegen en de nog geldende beperkingen in diverse andere landen.
Overdag dus lekker buiten, in onze eigen bossen, duin, en op het strand.
TV tijdens vakantie is niet echt super belangrijk, maar als ’s avonds even wat nieuws en aktualiteiten gekeken kan worden is dat toch wel leuk.
DVBT2 op de camping en op het strand is gratis, overal beschikbaar, en in no-time geïnstalleerd.
Tenminste … met een Rebox RE-2400DVBT2 Free To Air ontvanger plus de juiste DVB-T2 binnen of buiten antenne. Met deze TV ontvanger kijk je dus de vrij te ontvangen NPO1, 2, 3 en regionale TV zenders, en ontvang je tevens diverse vrij te ontvangen radiozenders.
Ideaal dus om bijvoorbeeld ook van het EK voetbal te kunnen genieten.
Met de meegeleverde 220/12V adapter is ie met een paar seconden opgestart, en krijg je direct het ‘automatische zender scan menu’ in beeld (wel even de juiste bron/source/input op jouw TV selecteren natuurlijk).

 

Welke antenne kies ik dan voor DVBT2 op de camping?

We hebben diverse modellen.
Bijvoorbeeld de Funke DSC560 binnenantenne, de Funke DSC310 buitenantenne, en de Funke YAGINX regular buitenantenne voor als je meer power en een groter bereik nodig hebt.
Het nieuwste van het nieuwste zijn echter onze eigen Rebox DVB-T2 binnen en buiten antennes met 5G LTE filter, en welke bovendien het meest vriendelijk zijn geprijsd.
Deze zijn beschikbaar per juni/juli 2021.

YAGINX regular
60km outdoor antenne

DSC310
40km maritime outdoor antenne

DSC560
40km indoor antenne

Zit je bijvoorbeeld op de camping in Bloemdaal, waarbij de dichtsbijzijnde KPN zendmast op slechts enkele kilometers afstand in Haarlem staat, dan zou je dus voldoende hebben aan een DSC560. Wil je TV zenders voor DVBT2 op de camping scannen vanf een KPN zendmast die verder weg staat, dan heb je waarschijnlijk meer behoefte aan een krachtiger model met groter bereik zoals de YAGINX regular. Deze heeft een bereik van 60 kilometer.
Gebieden zoals Zeeland staan te boek als wat lastig v.w.b. het oppikken van het DVB-T2 signaal. Het gebruik van een YAGINX antenne is vaak een aanrader.
De DSC310, het Sharkfin model, wordt vaak gebruikt op de boot door mensen in de watersport recreatie.

 

Handmatig DVBT2 zenders scannen

Zoals gezegd, na opstarten van de RE-2400DVBT2 Rebox Terrestrische Digitenne ontvanger verschijnt na enkele tellen al het automatische zender scan menu in beeld. Automatisch scannen gaat 100.000 keer in een keer goed. Het KPN DVB-T2 signaal kan echter onderhevig zijn aan bepaalde omgevingsfactoren, waardoor soms eerst ebven gekeken moet worden wat nou de beste plek is voor de antenne, of op welke KPN Digitenne zendmast het best uitgericht kan worden, in het geval van het gebruik van een ‘grid-antenne’ zoals de YAGINX regular.

Kies dan voor de handmatige scan optie.
In een van de andere artikelen (automatisch versus handmatig scannen) vind je een handig overzicht van de verschillende regio’s waar de KPN zendmasten staan opgesteld, met hun bijbehorende frequenties.
Op regel 2 in het menu vul je die voor jou geldende frequentie in, en nadat je op OK hebt geklikt zie je de percentage balken onder in beeld, ter aanduiding hoe sterk het signaal en kwaliteit is. Manouvreer de antenne dusdanig, zodat je het hoogste percentage krijgt.
Vervolgens start je het zoeken, en ben je met een handmatige scan al na enkele seconden klaar.

 

RE-2400DVBT2 firmware

Ten tijde van dit schrijven is de laatste softwareversie: 2.60
Zorg graag dat je de ontvanger up to date hebt, bij voorkeur vóórdat je het op de camping of boot gaat gebruiken. Software download je namelijk van de rebox.tv website (en plaats je op een FAT32 geformatteerde USB stick), en lang niet iedereen heeft een computer plus internetverbinding beschikbaar op de recreatie lokatie.
En heb je twijfel of vragen, dan bel of mail je ons gewoon even.