tips &tricks

Nieuws

Zenderwijzigingen per 1 juli
  • Mezzo en Motors TV zullen in SD formaat verdwijnen, en alleen nog in HD formaat beschikbaar zijn.
  • Bovendien wordt de codering/beveiliging opgeschroefd, zodat een Canal Digitaal (witte) Multistream module nodig is om deze zenders te kunnen kijken.
  • Eurosport 2 (HD International) wordt alleen nog in SD formaat aangeboden (programmering: BeNeLux gericht).
Voer een ‘service data reset’ uit om de huidige zenderlijst te verwijderen, en voer een verse fastscan uit, om zo de nieuwste/aktuele Canal Digitaal zenderlijst in te lezen.
Of …
Indien je een Rebox 2220/4220/8220 model hebt, en je hebt de FST (Fast Scan Table) update optie op ‘automatisch’ staan, dan vindt de zenderlijst verversing automatisch plaats, wanneer je de ontvanger opnieuw opstart (reboot), of aanzet vanuit ‘eco mode’.
*Let op: Met het wissen van de oude zenderlijst (Reset Servicedata) , worden ook zelf gemaakte (favorieten) lijsten gewist.

Errors | Recovery software | Porter software

Indien je te maken krijgt met een error melding, bijvoorbeeld ‘0 x 71’, bijvoorbeeld na een mislukte software update, dan is er een goede kans dat je de ontvanger weer opgestart krijgt m.b.v. onze recovery software. Kijk in de download sectie of er een recovery versie beschikbaar is voor jouw Rebox model. Raadpleeg graag onze ‘Recovery software’ manual, voor het juiste gebruik.
Helaas is kans op succes niet 100% te garanderen. Dit is afhankelijk van het moment waarop bijvoorbeeld een software upgrade mislukte.
Krijg je de ontvanger niet met deze software opgestart, dan blijft de ‘Porter’ methode over. Ook deze software + manual is op onze website te downloaden. Voor diegenen die niet meer beschikken over een computer met een benodigde seriële poort, hebben we in onze webshop een additioneel kabelsetje verkrijgbaar, waarmee je samen met een benodigde 0-modem/cross cable, de verbinding kan maken tussen Rebox ontvanger en Windows laptop (RS-232 enerzijds en USB anderzijds). Zodoende kan zo’n issue tóch eenvoudig thuis, zelf verholpen worden.

Software updates uitvoeren

In het geval je een software update uitvoert verzoeken we je graag één van de procedures te volgen in onze speciale additionele ‘update’ handleiding. Deze download je uit de documentatie sectie.
Houd graag periodiek onze site in de gaten voor nieuwe documentatie en updates.
Gebruik graag voor de zekerheid Mozilla Firefox, of Google Chrome, internetbrowser om een update te downloaden (tenzij je gebruik maakt van onze internet Firmware Upgrade Server optie). I.E. download wel eens onvolledig, met als mogelijk gevolg, een mislukte update procedure.

Aldus:
Na een update -> reset fabrieksinstellingen -> ontvanger uit dmv switch achterop, en na paar minuten weer aan.
Indien opgestart: menu – schotelinstellingen -> verander default waarde “doorlus” in “gescheiden” (in geval van een twin-tuner en een gescheiden opstelling = 2x coax naar de schotel).

Indien je een RE-XX20HD S-PVR hebt:
Ook deze kan natuurlijk via de bekende USB stick methode worden ge-update.
Wil je dit model updaten via het internet, kies dan:
Menu – Download icon – Software icon
Je kan hier teven de release notes lezen.
(uiteraard dient de box op het thuisnetwerk te worden aangesloten, en tevens dient er een opslagmedium te worden gebruikt, zodat tijdelijk benodigde internetbestanden kunnen worden weggeschreven)

Timeshift versus performance

Bedenk dat de optie ‘Time Shift Start’ op ‘Automatisch’ inhoudt dat de HDD draait zolang de ontvanger aanstaat. Dit kost een stuk performance.
Zeker wanneer je 1 of 2 reguliere opnames gaat maken, dan maak je er dus eigenlijk al 3, en dien je je af te vragen, in geval van onvoorspelbaar resultaat, of de performance van de HDD dit aan kan, en/of er andere factoren een rol spelen bij dit resultaat. Zet je deze op ‘Handmatig’, dan blijft de functie aanroepbaar (via de pauze button op de RCU), maar vergoot je de performance van de ontvanger/HDD.

Reset versus default settings

Besef dat aangepaste menu settings na een ‘reset naar fabrieksinstellingen’, terugvallen naar de default waarden). Heb je dus bijvoorbeeld afwijkende Diseqc instellingen moeten maken, noteer deze dan eerst, zodat je deze eenvoudig weer aanpast na de reset.
Heb je een twin-tuner, en gebruik je 2 kabels naar de schotel, pas dan na de reset eerst de optie ‘doorlus’ aan in ‘gescheiden’, en voer daana de fastscan uit voor tuner 1 en tuner 2.

Vwb deze Diseqc Switch instellingen:
Wij hanteren de Canal Digitaal standaard, te weten;

• Astra 1 – 1/UIT
  • Astra 2 – 3/UIT
  • Astra 3 – 2/UIT
  • Hotbird – 4/UIT

Heb je jouw fysieke aansluitingen volgens deze standaard uitgevoerd, dan staan de Rebox instelling dus standaard goed. Heb je de kabel(s) niet volgens de ‘standaard’ aangesloten, of gebruik je bijvoorbeeld een Multytenne systeem, dan kan je dus eenvoudig vanuit het Schotelantenne menu, de voor jou geldende Disecq Sw instellingen maken.
TIP: Noteer graag deze ‘niet standaard’ aanpassingen, daar deze weer naar hun default terugvallen, na een factory reset.

Zenders inlezen plus controle

Wanneer je een fastscan uitvoert, en je hebt een Rebox twin-tuner met 2x coax kabel naar de schotel, en dus de optie ‘doorlus’ hebt veranderd naar ‘gescheiden’ in het schotel antenne menu, dan krijg je aan het eind van deze procedure de vraag om Tuner 1 naar Tuner 2 te kopiëren. Annuleer deze vraag, en voer de fastscan uit voor Tuner 2. Annuleer ook hier de copy vraag.
Door de tuners één voor één handmatig in te scannen, zie je ook werkelijk of dat goed gaat, doordat de zenders in beeld verschijnen.
Wanneer je een directe opname start en vervolgens via ‘OK’ naar de zenderlijst gaat, en alle zenders zijn beschikbaar (wit ipv ‘greyed out’), dan is zowel T1 als T2 goed ingelezen, en ben je vrij om te kijken wat je wilt, terwijl je een opname maakt.
Maak je meer dan 1 opname tegelijkertijd, dan ben je beperkt in live TV kijken, en zijn alléén de zenders beschikbaar die binnen dezelfde transponder vallen als die van de op te nemen services.
Bovenstaande geldt in het geval van een gescheiden opstelling.

Deepsleep performance secret

Veel mensen maken standaard dagelijks, na een TV avond, gebruik van de deep-sleep functie vanwege de 1 watt power consumptie.
Een belangrijke andere functie betreft het opschonen van het geheugen.
Net als bij een computer kan er een procesje blijven ‘hangen’, met bijvoorbeeld als mogelijk gevolg dat een opname niet verwijderd/verplaats/hernoemd kan worden, of dat het zappen wat trager wordt, of dat er eerder/langduriger sprake is van een ‘gecodeerde zender’ melding.
Door minstens eens in de paar dagen een keer de deep-sleep functie te gebruiken, houd je de ontvanger in conditie. Houdt hiervoor de power button op de RCU 2 sec ingedrukt.

Heb je een RE-XX20HD S-PVR model, dan wordt het hier geen deep-sleep genoemd, maar eco-mode.

Vervuilde zenderlijst

Vanwege de vele wijzigingen/updates/etc (soms meerdere keren per week) door Canal Digitaal, kan het voorkomen dat er afwijkend resultaat optreedt, ten aanzien van beeld en/of geluid, op één of meerdere zenders.
Gebruik je de deepsleep functie zoals hierboven beschreven, maar heb je toch last van dit issue, dan doe je er goed aan de huidige zenderlijst te verwijderen, en nogmaals een fastscan uit te voeren. Zodoende wordt een mogelijk vervuilde zenderlijst opgeruimd, en zijn mogelijke haperingen verholpen. Plaats dus nooit een oude zenderlijst terug nadat je een update/reset hebt uitgevoerd. Kies, om de huidige zenderlijst te verwijderen, ‘reset service data’ in het systeem herstel menu (3e optie van boven). Heb je een twin-tuner, voer dan een dubbele fastscan uit zoals beschreven onder ‘Zenders inlezen en controle’.

HDD advies

In geval van intern HDD gebruik, adviseren we Western Digital (max 1TB) voor intern gebruik, met een minimaal cache geheugen van 16MB, wanneer het een RE-9000HD PVR betreft.
Voor een RE-8500HD PVR/RE-8220HD S-PVR dient een 2,5 inch HDD (max 1TB) gebruikt te worden. Geadviseerde merk: Western Digital*.
Interne HDD’s dienen niet meer te vragen dan 550mA.
In geval van gebruik van een externe HDD via de USB poort geldt dat een 2,5 inch HDD gevoed kan worden via de USB poort zelf, en dat een 3,5 inch HDD apart/extern gevoed dient te worden.
Ook wanneer een eHDD méér dan 500mA vraagt, dient deze extern gevoed te worden, dus niet via de USB poort zelf!
Ook voor extern aan te sluiten HDD’s geldt een maximale grootte van 1TB.
Tevens moet de eHDD expliciet een USB 2.0 aansluiting hebben.
Dit houdt in, dat USB 3.0 of USB 3.0 backwards compatible 2.0 geen goede optie zijn! Op een PC zal dit waarschijnlijk prima werken, maar de ontvangers zijn Linux-based.

LET OP!
Wordt een externe HDD, ook wanneer dit een 2,5 inch model betreft, geleverd met een eigen voeding, gebruik deze dan graag altijd!
Bepaalde moderne 2,5 inch HDD’s, zijn niet slechts een opslag medium alléén. Deze modellen lijken een hoger amperage te vragen dan de USB poort kan leveren (500 mA). Schade aan de voeding en/of moederbord kan het gevolg zijn, met hoge reparatie kosten van dien.

*Niet alle typen van het genoemde HDD merk zijn compatible.

Format versus performance

Met een format wordt eventuele fragmentatie van de HDD verholpen. Met het in der loop der tijd opnemen en verwijderen van programma’s, treedt dit namelijk op. Een verse format komt de performance ten goede.
Bijkomend voordeel voor externe HDD’s met NTFS (beschikbaar vanaf de nieuwste update versies), is dat deze nu uitwisselbaar zijn met Windows laptops/PC’s, welke dit fileformat ondersteunen/herkennen (met name handig voor externe HDD’s natuurlijk).

Performance testen

Doe in “Opslag manager” de apparaat snelheidstest. Waarde dient vanaf zo’n 180 Mbist/sec te zijn (geldt voor 3,5 inch HDD’s in een RE-9000HD PVR)..
Houd altijd in gedachte dat de waarden in de linker staafdiagram, corresponderend met de gewenste (combinatie van) uit te voeren activiteiten, niet de werkelijke performance waarde, welke in de rechter staafbalk wordt getoond, mag overschrijden. Vastlopers kunnen namelijk het gevolg zijn..
Check vervolgens ook in menu “opname opties” of de opslag medium settings naar deze HDD verwijzen.
In geval van gebruik van een 2,5 inch HDD in een RE-8500HD PVR mag een waarde verwacht worden van 240 Mbit/sec, of hoger.
Bedenk dat een via de USB poort aangesloten externe HDD een lagere performance biedt, zodat eventuele performance issues, eerder op kunnen treden. Zeker in het geval de Time Shift functie op automatisch staat. En helemaal wanneer er meer dan één reguliere opname gemaakt gaat worden.

Interne kaartlezer of CI slot

De smartcard (oranje) dient in kaartlezer gestoken te worden, met de chip naar beneden, met de chip richting de achterzijde.
Bij Canal Digitaal gecertificeerde ontvangers is/zijn de interne kaartlezer(s) niet aktief, en dient een module gebruikt te worden. Voor de CDS gecertificeerde ontvangers geldt, dat deze zijn goedgekeurd o.b.v. de CI Mediguard module (met wereldbol logo).
Heb je een niet-gecertificeerde ontvanger, gebruik dan bij voorkeur de interne kaartlezer. De performance (zappen) kan iets groter zijn. Bovendien worden opnames dan ongecodeerd weggeschreven.

Wel blijft het verhaal bestaan, dat aan het gebruik van modules beperkingen zitten en dat je bij het maken van 1 opname beperkt tv kan kijken.

Mediaguard module software update

In het CAS menu kan je bij ‘module informatie’ de software versie van de Mediaguard module controleren. Heeft jouw huidige software niet “ID 7”, dan is er een OTA update uit te voeren. Raadpleeg onze documentatie sectie voor de te hanteren procedure.

WebZeal meer dan alleen een internet plugin | RE-8500HD PVR

Vanaf de nieuwste 2.xx.yy software update versies, geldt dat minimaal WebZeal plugin versie 2.7 gebruikt dient te worden.
Voor de RE-8500HD PVR geldt bovendien dat deze geïnstalleerd kan worden.
Ook al gebruik je de internet functionaliteit niet, we adviseren tóch deze plugin te installeren. We hebben er namelijk ook een stuk software ingebouwd om samen te werken met de nieuwste loader, ten behoeve van goede werking van diverse functies.
Zo zal bijvoorbeeld de deepsleep functie niet werken, wanneer deze plugin niet is geïnstalleerd!.

WebZeal plugin downloaden en installeren | RE-8500HD PVR

Raadpleeg hiervoor de additioneel te downloaden documentatie in de documentatie sectie.
Als aanvulling hierop geldt, dat (voor het genoemde model) het plugin bestand gedownload dient te zijn als een “.tar.bz” bestand. Afhankelijk van computer/browser settings, komt het voor dat dit echter als een “.tar.tar” bestand wordt gedownload. Dit wordt door de ontvanger niet herkend.
Geef dan een rechtermuis klik op het gedownloade bestand, en hernoem deze dan naar: bestandsnaam.tar.bz
Lukt hernoemen niet, kies dan ‘mapopties/weergave tabblad’ in de ‘Windows Verkenner’, en zet het ‘vinkje/checkbox’ UIT, bij “Extensies voor bekende bestandstypen verbergen”.
Zet dit (hernoemde) bestand op een USB stick, en steek deze pas in de ontvanger wanneer het plugin menu is geopend. Staat er méér op de USB stick dan deze WebZeal plugin alléén, kies dan de PIJL toets links/rechts om te schakelen naar het volgende scherm.
Selecteer het bestand in de popup, en klik op de rode RCU knop. Installatie neemt zo’n 10 a 15 minuten in beslag. Wanneer de popup weer in beeld verschijnt is de installatie klaar. Mogelijk ‘hangt’ de ontvanger. Zet deze dan uit via de switch. Geef de ontvanger een reset naar fabrieksinstellingen, zet de box 10 a 20 sec uit, en start weer op. Maak eventueel de gewenste aanpassingen (doorlus versus gescheiden bijvoorbeeld, en voorzie de tuner(s) van een zenderlijst.

WebZeal plugin versie controle - starten vanaf SW versie 2.11.61 - browser formaat aanpassen

Wanneer de Webzeal webbrowser plugin is/wordt geïnstalleerd vanaf software versie 2.11.61, dan start je deze niet meer vanuit het plugin menu (in het hoofdmenu), maar vanuit het ‘icon’ menu. Kies dus het webbrowser icon, en daarna het gelijknamige sub icon.

De geïnstalleerde versie controleer je door via de icons de webbrowser app te starten. Wanneer gestart, kies je de FAV button op de afstandsbediening (RCU). In de dan verschijnende ‘pop up’, zie je links onder de Webzeal versie.

De browser start standaard horizontaal aan de onderkant van jouw scherm. Kies de menu knop op de afstandsbediening om de browser menu balk te starten. Uiterst rechts zie je 2 opties om het browser venster horizontaal en verticaal te ‘scalen’..

Fastscan services versus additioneel te scannen zenders

De fastcsan is de makkelijkste en snelste manier om de meest gebruikte zenders in te lezen. Deze standaard Canal Digitaal lijst voorziet in zo’n 400 Astra 1, 2, 3 en Hotbird zenders. Het aantal kan meer of minder zijn, afhankelijk van de signaal/kwaliteit sterkte.
Mis je echter zenders, en wil je hierover toch beschikken, voer dan bijvoorbeeld een handmatige extra scan uit. De benodigde frequenties en overige specificaties van de extra in te scannen services, vind je op een website zoals www.lyngsat.com